Sunday 5 April 2009

Akademi Fantasia 7 PANAS!

Aku baru terbaca komen di http://minahkepochi.blogspot.com/ tentang Kak Fatti (Fatimah Abu Bakar) yang telah bangun dari kerusinya semasa sedang berlangsungnya konsert ke4 Akademi Fantasia untuk 'MEMBERIKAN SOKONGAN' kepada pelajar2 Akademi Fantasia 7 yang tidak habis2 dikritik oleh para pengkritik yang telah dilantik oleh pihak Astro.

Aku mengenali Kak Fatti sebagai seorang tenaga pengajar di dalam bidang LAKONAN dan MOTIVASI yang bagus dan sememangnya beliau adalah seorang pengajar yang mempunyai sifat2 KEIBUAN dan aku rasa dengan sifat2 semulajadi yang ada di dalam dirinya ini yang telah MENDORONG beliau untuk tampil ke depan MENYOKONG dan meminta para pengkritik untuk memberikan sedikit ruang dan 'nafas' kepada anak2 didiknya dan dengan ini, aku tidaklah terkejut apabila berlakunya perkara2 sebegini yang melibatkan kak Fatti kerana itu adalah pandangan dan hak beliau untuk memperkatakan sesuatu tentang anak2 didiknya.

Pada masa yang sama, aku tidak boleh menuding jari kepada para pengkritik menyalahkan mereka dengan apa yang sudah berlaku kerana apa yang dikomen oleh mereka terhadap pelajar2 Akademi Fantasia adalah benar belaka menerusi pengamatan aku sendiri menyaksikan persembahan mereka sejak dari konsert yang pertama lagi... Kebanyakan daripada mereka ini merasakan bahawa mereka sudah berada di puncak kejayaan sebagai seorang pelajar AF dan masing2 telah menunjukkan perangai2 yang kurang elok yang mana akhirnya akan menyebabkan mereka tidak disukai oleh para pengundi yang akan mengakibatkan mereka akan TRKELUAR di peringkat saringan ini.

Sikap berpuak-puak, kata mengata, terlalu emosional dan bermacam macam lagi kerenah yang telah ditunjukkan oleh mereka kepada para penonton yang sentiasa mengikuti perkembangan mereka dari masa ke semasa telah menimbulkan satu situasi yang kurang sihat buat diri mereka sendiri dan juga kepada penganjur AF yang mana mereka sepatutnya mengambil peluang ini untuk menimba sebanyak ilmu yang dicurahkan oleh tenaga pengajar yang berkaliber untuk dijadikan BEKALAN apa sudah keluar dari AF kelak dan namanya pun PELAJAR AKADEMI FANTASIA, tumpukanlah perhatian kamu semua kepada pembelajaran dan bukannya selain daripada itu.

Adlin Aman Ramli adalah diantara para pengkritik yang jujur di dalam menjalankan tanggungjawab beliau sebagai seorang pengkritik yang sentiasa memberikan komen2 yang bernas dan ikhlas (walaupun ada kalanya PEDAS tetapi aku boleh terima kerana memang betul pun dengan apa yang dikatakannya) berdasarkan persembahan pelajar2 setiap minggu, sepatutnya dipandang dan diambil oleh pelajar2 sebagai satu komen yang membina dan gunakan ia sebagai satu kata2 semangat untuk memperbaiki kelemahan2 yang terdapat di dalam diri dan persembahan mereka di masa yang akan datang.

Bukan mahu menyokong sesiapa cuma pada pandangan aku, HAFIZ dan ISMA mempunyai karisma mereka yang tersendiri selain daripada kualiti vokal yang baik dan juga mampu untuk memberikan persembahan yang bertenaga dan menghiburkan dan sewajarnyalah mereka ini boleh melangkah sehingga ke peringkat akhir AF dan diharapkan agar mereka akan mendapat tempat dihati para pengundi bagi menempah tiket ke FINAL nanti.

5 comments:

MY SHOP said...

betul tu.. rasa hafiz boleh pergi jauh.....but isma tgk peminat diluar lah.. biasa kalau dah ada anak 5 nie kureng lah penyokong.. tapi terpulang pada si penyokong....

Barbie said...

erm.... actually kan bro, pengritik selalunya kritik yang bukan2la, i mean kan if dah cikgu suru buat begitu takkan student nak bantah kan,
anywhere sya enjoy juga tgok af ni kali walaupun sabah dah out dah, sedih juga oo hehe....

Barbie said...

bro teringin sangat nak blajar vocal dengan cikgu2 d akademi fantasia hehe

Anonymous said...

Hai Eizlan, I support ur 100%.. Really Hafiz can go far with his good showmanship.. For me,he has a very good potential energy. Anyway, u have a very good content blog..Love to read it

Sarah A said...

Akum Eizlan,I support ur 100%. I also believe Haffiz can go far.. Beside he has a very good showmanship that no one couldnt have. I like his potential energy also.. Isma I think she is not maintaining her vocal and her performance..Sometimes can go up level and sometimes go very low..